Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Întrebări generale

Antibioticele pot altera echilibrul fiziologic al microbiotei intestinale. Aceasta se întâmplă pentru că atunci când antibioticele acționează asupra microorganismelor care cauzează infecția, pot distruge și microorganismele din flora intestinală. Acest lucru poate produce un dezechilibru între bacteriile benefice și cele dăunătoare și poate crea situația denumită disbioză sau dezechilibru intestinal-sursa balonărilor abdominale, diareei. Antibioticele pot deseori altera echilibrul fiziologic al microbiotei intestinale. Aceasta se întâmplă pentru că atunci când antibioticele acționează asupra microorganismelor care cauzează infecția, pot distruge și microorganismele din flora intestinală. Acest lucru poate produce distruge un dezechilibru între bacteriile benefice și cele dăunătoare și poate crea situația denumită disbioză sau dezechilibru intestinal-sursa balonărilor abdominale, diareei.

Bacteriile benefice sunt microorganisme vii care atunci cand sunt consumate pot aduce beneficii pentru sănătate prin îmbunătățirea sau prin refacerea microbiotei intestinale. Bacteriile benefice sunt bacterii prietenoase cu organismul nostru. De mii de ani organismele noastre și bacteriile benefice au dezvoltat o relație benefică reciprocă. Bacteriile benefice nu pot trăi fără noi, iar noi nu putem trăi fără bacteriile benefice! Iată aici o scurtă listă cu ceea ce pot face bacteriile benefice pentru tine: 1. pot susține un sistem imunitar sănătos 2. pot susține și îmbunătăți digestia 3. pot reduce incidența alergiilor 4. pot îmbunătăți este starea de bine și sănătatea generală 5. pot preveni tulburările de tranzit intestinal (diaree, constipație) 6. pot fi suport in programele de control ale greutății. Ai fi surprins să afli că sunt mult peste 500 tipuri diferite de bacterii benefice prezente în organismul nostru. Oamenii de știință au început de curând să înțeleagă adevărata complexitate și impactul lor asupra sănătății noastre.

Iaurtul care conține bacterii benefice este un aliment îmbunătățit în care unul sau mai mulți nutrienți esențiali sunt adăugați. În farmacie este posibil să găsești bacterii benefice atât sub forme de suplimente alimentare cât și sub forma de medicamente eliberate fără prescripție medicală: suplimentele alimentare au rolul de a suplimenta alimentația și pot oferi suport în cazul dezechilibrelor intestinale. Cu toate acestea când este nevoie să se trateze și să se prevină aceste afecțiuni, este nevoie să se facă referire la medicamente care conțin bacterii benefice care au demonstrate proprietățile curative și de prevenție în cazul afecțiunilor și dezechilibrelor intestinale.

Microbiota intestinală îndeplinește multe funcții importante: ajutor în procesul digestiei, produce vitamine, micronutrienți și alte substanțe folositoare pentru organismul nostru. Ea reprezintă o barieră ce ne protejează de bacterii dăunătoare și poate regla sistemul imunitar. De aceea are un rol foarte important pentru starea de bine a întregului organism.

O dietă sănătoasă, lipsa alcoolului, evitarea expunerii la diferențe mari de temperatură sunt factori care ajută la meținerea unui echilibru intestinal normal. Când acest echilibru este afectat pot apărea diverse simptome (dureri abdominale, inflamații, diaree, tulburări digestive). Aceleași simptome apar și când se urmează un tratament cu antibiotice. Este astfel indicat să se utilizeze suplimente alimentare pentru sprijinul echilibrului intestinal.

Intestinul este adesea denumit și al doilea creier. Această afirmație are și o bază științifică: atât creierul cât și intestinul, în timpul dezvoltării embrionare, sunt sensibile la acțiunea substanțelor cu acțiune hormonală de origine proteică. Anumite substanțe hormonale produse sub stimulare nervoasă acționează atât la nivelul creierului cât și la nivelul intestinului, implicit și asupra microbiotei intestinale. În consecință, tot ceea ce se întămplă la nivelul creierului, mai ales sub influența stresului și anxietății, tinde să aibă repercursiuni asupra funcțiilor intestinale cauzând tulburări de diferite intensități.

Știi deja că este important cu ce iți hrănești copilul. Începănd cu hrănirea la sân, cu diversificarea, introducerea și acceptarea legumelor în alimentație, toate sunt importante pentru sănătatea copilului din prima zi. Dar în anumite cazuri, este nevoie să faci și mai mult. Bacteriile benefice pentru bebelusi, indiferent dacă sunt deja adăugate în alimente sau administrate separat, pot fi un sprijin pentru susținerea sănătății. Lichidul amniotic nu este steril - este prima interacțiune a bebelușului tău cu bacteriile. Și aceste bacterii din lichidul amniotic sunt influențate de cele din intestinul mamei și microbiota orală. Într-o lume ideală, mamele ar trebui să transmită bebelușilor lor o microbiotă foarte bună. Dar în ultimele decenii, în urma consumului de antibiotice, hranei modificate genetic, consumului de zahăr și a alimentelor procesate, microbiota umană s-a degradat și deasemenea și microbiota transmisă bebelușilor a avut de suferit. Bacteriile benefice pentru bebeluși sunt prima linie de protecție deoarece ei pot avea nevoie de suplimentarea microbiotei cu bacterii benefice.

Bacteriile benefice din surse naturale și cele din suplimentele alimentare se pot utiliza în timpul sarcinii. Dar dacă aveți o problemă de sănătate care poate afecta sistemul imunitar, adresați-vă medicului de familie sau celui ginecolog. NLM (Biblioteca Națională de Medicina din USA) și NIH (Institutul de sănătate națională USA) au concluzionat că nu sunt riscuri în administrarea produselor cu bacterii benefice în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.

Bacteriile benefice sunt un topic popular în rândul femeilor însărcinate care caută adesea sprijin în caz de constipație și diaree. Multe medicamente și chiar suplimente alimentare nu pot fi utilizate de femeile însărcinate, dar bacteriile benefice s-au dovedit a fi sigure. Cele mai cunoscute bacterii benefice sunt tulpini vii de Lactobacili si Bifidobacterii la care se adaugă drojdia Saccharomyces. Beneficiile sunt specifice fiecărei tulpini însă în cazul femeilor însărcinate acestea pot ajuta la îmbunătățirea digestiei, reducerea riscului de preeclampsie, tratamentul vaginozei bacteriene,reducerea riscului apariției depresiei postpartum, depresiei și controlul greutății după naștere. Discutați despe utilizarea bacteriilor benefice cu medicul dumneavoastră, înainte de utilizare. Este foarte important mai ales pentru femeile însărcinate să își informeze doctorul despre orice produs pe care îl folosesc.